+31 653 145 993 info@expo-thuis.nl

Stuijvenburgh

Hospice-logo

Wat heeft het hospice met kunst te maken?

“Wat heeft het hospice met kunst te maken?” We vroegen het de organisatoren Maarten van ’t Hof en Hendrik Boot. “Meer dan je denkt”, was de reactie. “We werden benaderd door bestuursvoorzitter Jef Pelgrims van Tante Louise- Vivensis. Hij vertelde dat het hospice vijf jaar bestond en men dit wilde vieren met een aantal activiteiten. De vraag was of wij mee wilden werken een activiteit met de lokale kunstenaars te organiseren”.

Residentie Moermont, een van de locaties van Tante Louise-Vivensis was al actief met de kunsten bezig. Mart Franken vereeuwigde 406 bewoners in geschilderde portretten en recent was er een expositie van Albert Joossen waar hij de mensen een kijkje gaf in het rijke Bergse leven. Een geslaagde opzet die veel belangstelling trok en ze tevens een kijkje binnen gaf.

DSC_6538 a (Kopie)

Foto: Entree met schilderij Ank van Meer en beelden van Jan Kettelerij

Feest en een expositie in het hospice?

Kunst exposeren in het hospice? Nee, we willen de aandacht vestigen op de functie van het hospice en die van de kunst. Het beleven, daar gaat het om. Hoe je dingen ervaart, wat het met je doet. In het Latijn klinkt het zo mooi: “Ars Vivendi”, de kunst van het leven, haal eruit wat er in zit. Hospice De Markies verwoort het als volgt: “Wij willen ieder mens in staat stellen ook in de laatste levensfase richting te geven aan het eigen leven en de afronding daarvan. Verlichting van de ongemakken en de behoeften van de gasten staat voorop. Mensen willen leven en sterven op hun eigen manier”. Ook daar is een mooie Latijnse spreuk voor: “Ars Moriendi”, Latijn voor, “de kunst van het sterven”.

De vorm van gevoel en emotie

Maar moet het dan allemaal sober en ingetogen werk zijn? “Helemaal niet”, was de reactie van Pelgrims, “Het is daar leven met een lach en een traan, er wordt soms meer gelachen dan bij mij thuis.”. Het feit dat het hospice nu vijf jaar bestaat is de moeite waard om te vieren en kunst hoort daarbij. Het leven kent vele facetten en de kunst is bij uitstek een middel om dit te beleven.

Kunst herinnert aan emoties die we er in herkennen, soms zijn het verloren emoties. En het is niet altijd iets als een bloem of huis en vrolijke kleuren maar scherpe vlakken, vreemde vormen en felle kleuren of zwart/wit. Dat is ook hoe mensen zich uiten. Gevoelens zijn ook bloed en tranen, vreemd gevormd en onduidelijk. Je kijkt naar een wereld van verbeelding die iets met je doet en dat kun je met anderen delen.

Natuurlijk is het hospice niet de plek voor het feest. De vrienden van het hospice hebben een programma in het Groot Arsenaal opgezet. De lokale kunstenaars gaan 2 ½ maand exposeren thuis, in wooncentrum Stuijvenburgh van Tante Louise-Vivensis.

DSC_6549 a (Kopie)

foto: Werk van kunstenaar Waswad in het restaurant

Alle dagen geopend

De opzet is een expositie met werken van 15 tot 20 kunstenaars. Kunt u enig idee geven van wie er mee doen? Hendrik somt de indrukwekkende lijst op met veel kunstenaars van Arsis, kunst & sociëteit waaronder beeldhouwers Gerard Fransen en Jan Kettelerij, Corine Heijmans, Irene Weug, Amie van Eekelen, Christine Veraart, Ank van Meer, Karin van Looi, Christine Lamme, kunstenaar-fotograaf Don van Rooy, Hendrik Boot zelf, Ben Estor, Louis Jansen, maar ook andere kunstenaars zoals Mus Je en keramiste Corina van Eekelen, Waswad en Janine Chedd. Moeilijk om kunstenaars te vinden was het niet. Binnen de kortste keren hadden we de enthousiaste aanmeldingen binnen van schilders, fotografen en beeldhouwers.

Het is tevens een verkoopexpositie waarbij een deel van de opbrengst voor het hospice is. Beslist de moeite van het bekijken waard en met de aankoop van een kunstwerk levert u een bijdrage aan het hospice.

Als u een kunstwerk wil aanschaffen, dan kunt u dit via deze website door middel van het formulier dat u bij de beschrijving van het betreffende kunstwerk vindt.

Een dergelijke expositie vraagt er natuurlijk om langdurig te bezichtigen te zijn. De expositie start op 13 september, met de andere lustrumactiviteiten in het Arsenaal, en loopt tot eind november en is alle dagen geopend van 10 uur ’s morgens tot 4 uur ‘s middags. Er is een gezellig restaurant waar de bezoekers terecht kunnen voor een drankje en een hapje.

Evenement:          Kunstexpositie in het kader van 5 jaar hospice De Markies

Openingstijden: Alle dagen van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Periode:                13 september tot 28 november 2014

Locatie:                 Woonzorgcentrum Stuijvenburgh, Van der Goeslaan 2, 4615 KX Bergen op Zoom

Organisatie:         Maarten van ’t Hof & Hendrik Boot i.s.m. Tante Louise- Vivensis

Website:               www.expo-thuis.nl,

E-mail:                   kunst@expo-thuis.nl