+31 653 145 993 info@expo-thuis.nl

Geschiedenis van de beeldentuin

ONTSTAAN

DSC_6425 (Kopie)

Jef Pelgrims, bestuursvoorzitter van de Stichting TanteLouise-Vivensis, werd begin 2015 geconfronteerd met een grote lege zandvlakte die ontstond bij de bouw van het nieuwe tijdelijke ABG.

Hij opperde aan kunstenaar Hendrik Boot en Kunstwerk voorzitter Maarten van ’t Hof het idee er een beeldenpark van te maken. Tante zorgt voor het terrein, onderhoud en verzekering en kunstenaars krijgen de mogelijkheid er beelden te exposeren.

Dit contact was al tot stand gekomen door activiteiten die o.a. in het woonzorgcentrum Stuijvenburgh door hen waren georganiseerd eind 2014.

Hoe het nieuwe tijdelijk ABG werd gebouwd is te zien in een  youtube filmpje dat een aardig beeld geeft hoe het gebouw samengesteld wordt met containers.

 


Er werd een team gevormd van beeldhouwers, de landschapsarchitect en een vertegenwoordiger van Tante Louise en de initiatiefnemers. Stap voor stap kreeg het park vorm. Het landschap , een reliëf met paden, bomen en gras. Maarten Grasveld, landschapsarchitect beschrijft in woord en gebaar aan de teamleden hoe het er uit gaat zien. (Vlnr. Wilfried Aper (Tante Louise), Gerard Fransen, Frank Beek, Jan Kettelerij, Marcel van Zijp (Kunstenaars) en Maarten van ’t Hof (Expo-Thuis), fotograaf Hendrik boot niet in beeld)


DSC_6623ak  DSC_6624k

DSC_6621k DSC_6608k

Bomen en struiken en bergen grond werden verzet.


10357720 20mrt  HB1_7177


Plaatsing van de grote beelden door sponsor Bartels.

1 HB1_6988 1 HB1_6937k

HB1_6961k HB1_7032k


Eindelijk, eind mei kleurt het park eindelijk groen.

DSC_6631.a.k DSC_6664.a.k

DSC_6674.a DSC_6647.a.k


Hier de kaart van de toen aangelegde beeldentuin.

KAART VAN DE EERTE VERSIE VAN HET BEELDENPARK EN HET TIJDELIJKE ABG.
beelden. klein

Links boven is een werkplaats voor een beeldhouwer. De donkergroen gekleurde paden zijn toegankelijk via twee hekjes aan de straatkant van de Zuid-Oostsingel en via de asfaltweg langs het gebouw.


Herziene Park

 

In het najaar van 2016 kreeg Tante Louise de kans om een deel van de wacht lijst terug te brengen door een het tijdelijke nieuwe ABG uit te breiden.

Maar de uitbreiding zou wel de parkeerplaats moeten gebruiken en een deel van het beeldenpark. Dus alles ging op de schop.

Dit gaf ons de kans om nog eens te kijken naar de inrichting. Doordat de tuin tijdens de bouw ook deels als bouwterrein is gebruikt en voor vrijgekomen grond plaats moest worden gevonden, is ook een nieuw ontwerp van de tuin gemaakt. Verder bleek van het oorspronkelijke ontwerp een aantal onderdelen niet uit te werken zoals bedoeld. En nu was er de gelegenheid om dat te corrigeren. Zo liepen de vijvers leeg en nu is dat gecorrigeerd en blijft nu het water er in staan.

Hier het nieuwe plan dat vervolgens in het voorjaar van 2017 is gerealiseerd.


Hier een impressie van de herinrichting van het park.

 

 

 

[rev_slider alias=”nieuwbouw”]

 

Opgaan van Expo Thuis in Arsis

 

Er is vanaf het begin van de oprichting altijd al een nauwe band geweest tussen Arsis (Kunst en Sociëteit) en Expo Thuis. Expo thuis werd en wordt voor een belangrijk deel gedragen door kunstenaars die bij Arsis zijn aangesloten. 

Eind 2017 is dan ook door het bestuur van Expo Thuis besloten de stichting op te heffen en de activiteiten door het bestuur van Arsis verder te laten organiseren. 

In 2018 moet het opheffen zijn beslag krijgen en zal Arsis verder de activiteiten uitvoeren en ondersteunen. Expo Thuis blijft als aparte werkgroep gewoon alles doen wat in het verleden ook al werd gedaan.